KDAJ IN ZAKAJ PREOBUTI VAŠEGA JEKLENEGA KONJIČKA? – Avtohiša Kranj

KDAJ IN ZAKAJ PREOBUTI VAŠEGA JEKLENEGA KONJIČKA?

S toplejšimi dnevi prihaja tudi čas, da preobujete vašega jeklenega konjička. Znano je, da vožnja z neustreznimi pnevmatikami ni priporočljiva oziroma je celo nevarna. Ustrezne pnevmatike opravljajo izredno pomembno delo, da zagotovijo čim boljši oprijem s cestiščem, saj so edini stik našega vozila s cesto. Kakovost pnevmatik vašega vozila vpliva na zaviralni čas, oprijem, obrabo in tudi porabo goriva.

Zakon določa, da je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. marca in ob zimskim razmerah. Za menjavo zimskih pnevmatik z letnimi takoj po 15. marcu ali kasneje, se vsak voznik odloča samostojno, vendar velja pravilo, da so zimske pnevmatike namenjene uporabi za vožnjo pri temperaturah do +7°C, pri višjih temperaturah pa so letne pnevmatike zmogljivejše. Letne pnevmatike imajo v toplejših mesecih veliko boljši oprijem s cestiščem, predvsem v ovinkih in pri zaviranju omogočajo krajšo zavorno pot. Visoke poletne temperature asfalta pa gumeno zmes zimskih pnevmatik trajno poškodujejo.

Priporočamo, da se odločite za sezonsko menjavo pnevmatik ter se ravnate po temperaturah in vremenskih razmerah ter vašemu slogu vožnje, saj je varnost na prvem mestu.

Rotacija pnevmatik ob menjavi!

Ste vedeli, da je v izogib neenakomerni obrabi pnevmatik priporočljivo menjati pozicijo pnevmatik? V primeru, da so bile letne pnevmatike predhodno sezono nameščene na prednji osi, jih sedaj namestimo na zadnjo os ter tako zmanjšamo možnost nepravilne obrabe pnevmatik zaradi vrtenja in podaljšamo življenjsko dobo vsake pnevmatike, kar vam bo prihranilo denar.

Pnevmatike in platišča je potrebno pred montažo pravilno uravnotežiti in napolniti s tlakom.
V kolikor pnevmatike niso pravilno uravnotežene in napolnjene, boste med vožnjo čutili tresenje volanskega obroča. Poleg nelagodja v vožnji in hitrejše obrabe pnevmatik, bodo trpeli tudi vitalni deli podvozja (vzmetenje, krmilni sistem, končniki…), kar pa privede do hitrejše obrabe.

Vedno preverite tlak v pnevmatikah!

Svetujemo vam, da tudi po menjavi pnevmatik vedno preverite tlak, saj vožnja s premalo ali preveč napolnjenimi pnevmatikami povzroči težave pri zaviranju in tako vpliva na samo vodljivost vozila. Poveča se obraba pnevmatik in posledično tudi poraba goriva. Priporočen zračni tlak določi proizvajalec vozila in je naveden na notranji strani lopute rezervoarja za gorivo ali na nosilcu vrat oziroma zapisan v priročniku o vašem vozilu.
Za večjo varnost je pravilen zračni tlak pnevmatik ključnega pomena. Tlak v pnevmatikah vedno merite, ko so pnevmatike hladne (najmanj enkrat mesečno). Ta skrb je odveč, če vozite novejše vozilo z vgrajenim sistemom za nadzor tlaka, saj bo senzor avtomatsko zaznal spremembo tlaka v pnevmatikah.

Koliko sezon zdržijo pnevmatike?

Na vsaki pnevmatiki je oznaka DOT, ki jo sestavljajo številke, ki označujejo teden in leto, v katerem je bila pnevmatika izdelana. Najvišja še priporočljiva starost pnevmatik je sicer šest let, vendar je po štirih letih uporabe že potrebno razmisliti o menjavi, pa čeprav imajo še dovolj profila v globini kanalov tekalne površine.

Zakonsko določen minimalni profil pri letnih pnevmatikah je 1,6 mm, za zimske pa je minimalni zakonsko določen profil 3 mm. Kljub temu priporočamo, da za svoje vozilo uporabite letne pnevmatike, ki imajo vsaj 3 mm profila in niso starejše od štirih let.

Zadostna globina profila bo omogočila boljše odstranjevanje vode in druge nesnage izpod koles ter boljši oprijem. Ker se guma kot organska snov stara, po štirih letih ne glede na obrabljenost izgubi sposobnost optimalnega oprijemanja na cestišču. Pnevmatike so edini stik našega vozila z voziščem, zato poskrbimo, da bo oprijem vedno dober.

Pri nas boste našli pnevmatike idealne za vaš slog vožnje, saj vam lahko po predhodnem naročilu dobavimo pnevmatike različnih proizvajalcev. Z veseljem vam bomo svetovali pri nakupu ustreznih pnevmatik in opravili zamenjavo, nudimo pa tudi sezonsko hrambo.

T 04 201 59 52
E servis@avtohisa-kranj.si

© 2024 Avtohiša Kranj - Prodaja novih vozil CITROËN

Izdelava in vzdrževanje: Utrdba d.o.o.