Test zimskih pnevmatik za sezono 2021/2022 – Avtohiša Kranj

Test zimskih pnevmatik za sezono 2021/2022

Kaj priporočajo strokovnjaki pri nemškem ADAC-u?

Že res, da smo poleti beležili rekordno visoke temperature, nikakor pa ne gre pozabiti dolge kurilne sezone, ki se je zavlekla v maj in tudi ne hitrega padca temperatur ob koncu avgusta. Zdi se, da imamo le še dva izrazita letna časa – kratko in vroče poletje ter dolgotrajno milo zimo, ki vseeno zahteva ogrevanje bivalnih enot. Nekateri vozniki vsled nekoliko višjih temperatur pogledujejo po celoletnih pnevmatikah, ki so nekakšen kompromis med letno obrabo in oprijemom v zimskih razmerah. Vsekakor je po padcu zunanjih temperatur smiselno obuvala vozila zamenjati z zimsko kolekcijo. Ne pozabimo, da so pnevmatike edini stik vozila s cestiščem in so zato ključen dejavnik v kritičnih situacijah. Teh pa ob dežju, snegu, poledici in nizkih temperaturah ne manjka.

Za referenčno mnenje smo prevzeli nemško avto-moto organizacijo ADAC, kjer se z aktualno ponudbo sveže predstavljenih zimskih pnevmatik vsako jesen mudijo na daljnem severu Evrope, vse z namenom praktičnega preizkusa obljub, ki jih navajajo proizvajalci pnevmatik. Pod drobnogled smo vzeli rezultate 15- in 17-palčnih pnevmatik, medtem ko sprememb pri 16-palčnih ob prehodu v letošnjo sezono skoraj ni oziroma so precej podobne tistim v segmentu višje ali nižje.

Vozila spodnjega srednjega razreda, kjer domujejo Citroën C3, Opel Astra, Peugeot 308, Renault Megane in podobni, so dandanes serijsko sicer obuta v večja 17 ali za doplačilo celo 18-palčna platišča, vseeno pa se precej lastnikov ob ohladitvi odloči za zimski komplet z manjšimi »čeveljci«. Tu so 15-palčna izvrstna predvsem zaradi ožje pnevmatike, ki lažje odvaja vodo izpod tekalne površine. Nemški strokovnjaki so kot najbolje ocenili Dunlopovo pnevmatiko Winter Response 2, ki se odlično obnese tako na suhem kot zasneženem cestišču, sledi Goodyearov Ultragrip 9+ z odličnimi ocenami na ledu, snegu in dežju, kot tretja in najdražja na testu se je uvrstila Michelin Alpin 6 z najboljšo oceno na suhi cesti, medtem, ko je stopničke za las zgrešila Vredesteinova pnevmatika Wintrac. Slednja je glede na prvo trojico nekoliko slabša na suhem cestišču, a hkrati najbolj ugodna v povprečju za deset evrov na gumo. Vsled večje obrabe je iz najvišjih mest zdrsnila sicer odlična pnevmatika Continental WinterContact TS 860, ki je med vsemi dobila najboljše ocene na mokrem cestišču in snegu.

Kot edina z oceno zadostno je zadnje mesto zasedla pnevmatika Kumho Wintercraft WP51, katera se ni najbolje odrezala ne na suhem cestišču ne v dežnih razmerah. Več o rezultatih si lahko preberete TUKAJ.

Kaj torej kupiti?

Seveda bi večina raje kupila najbolje ocenjeno pnevmatiko, vendar prodajna statistika kaže, da se glavnina odloči za nekakšen kompromis med finančnim vložkom in oceno. Vseeno ne pozabimo, da se lahko na koncu dobra pnevmatika od povprečne loči tudi po tem, kje ob nepričakovanem manevru pristanete na koncu – nazaj na cesti ali v obcestnem jarku. Vsekakor se izogibajte nizkocenovnim proizvajalcem, kjer velja pregovor »malo denarja, malo glasbe« in ob nakupu zimske pnevmatike vedno preverite, da je na njej znak s snežinko v gori, kajti oznaka M+S še ne zagotavlja stabilnosti v pravih zimskih razmerah.

V kolikor vaše vozilo potrebuje novo obutev, bomo pri nas našli pnevmatike, idealne za vaš slog vožnje, saj vam lahko po predhodnem naročilu dobavimo pnevmatike različnih proizvajalcev.

T 04 201 59 52
E servis@avtohisa-kranj.si

© 2024 Avtohiša Kranj - Prodaja novih vozil CITROËN

Izdelava in vzdrževanje: Utrdba d.o.o.